Ayurveda on maailman vanhimpia hoitomuotoja. Se on peräisin Intiasta ja pohjautuu Veda-tieteisiin. Vanhimmat tekstit ovat noin 3000 vuotta vanhoja. Ayurvedasta haetaan hoitoa, hyvää oloa ja terveyttä, sillä onhan ayurveda sananmukaisesti elämän (ayur) tiedettä (veda). Se tarjoaa näkökulmia elämän eri osa-alueille, tavoitteena on täydellinen terveys, joka saavutetaan kehon, mielen ja tietoisuuden tasapainolla.

Ayurvedatekstit antavat ohjeita

  • terveyden saavuttamiseen
  • terveyden ylläpitämiseen
  • sairauksien ennaltaehkäisemiseen

Kehotyyppi (dosha)

Ayurvedan mukaan on olemassa viisi elementtiä, jotka voidaan yhdistää pareittain, jolloin syntyy dosha. Elementit määrittävät kehotyypin. Jokaisella yksilöllä on erityisiä fyysisiä ja henkisiä ominaisuuksia, jotka erottavat hänet toisista ihmisistä. Kun tuntee doshan toiminnan, pystyy ymmärtämään kuinka aineenvaihdunta toimii, millaisille sairauksille oma keho on taipuvainen ja miten niitä korjata. Doshat ovat periaatteita, jotka säätelevät koko kehon toimintaa. Ayurvedan mukaan kehomme koostuu viidestä elementistä: ilma, tuli, maa, vesi ja eetteri.

VATA  –  hallitsevat elementit ovat ilma + eetteri

PITTA  –  hallitsevat elementit ovat tuli + vesi

KAPHA  –  hallitsevat elementit ovat vesi + maa

Ihminen on terve, kun kaikki elementit ovat tasapainossa. Kun niiden välinen tasapaino järkkyy, syntyy sairauksia. Muutamina esimerkkeinä voidaan mainita: liiallinen tuli aiheuttaa närästystä ja liiallinen ilma taas stressiä. Kehotyypin mukaisella ravinnolla, liikunnalla ja päivärutiinilla saavutetaan tasapainotila.

Vata – (ilma) vastaa kaikesta liikkeestä kuten sydämen toiminnasta, verenkierrosta, suolen toiminnasta, hermoston sähköisistä impulsseista. Tasapainoisena vata-henkilö on innostunut, luova ja aikaan saava. Kun vataa on liikaa vaikuttaa se tunteisiin ja aiheuttaa esimerkiksi hermostuneisuutta, pelkoa, ahdistusta ja syömishäiriöitä.

Pitta – (tuli) vastaa aineenvaihdunnasta, rauhasten toiminnasta, ja kehon lämmöstä. Tasapainoisena pitta-henkilö on päättäväinen ja johdonmukaisia. Liiallisena pitta aiheuttaa närästystä, aggressiivisuutta ja mustasukkaisuutta.

Kapha – (maa) antaa keholle rakennetta. Hyvät luut, lihakset ja hampaat ovat tätä. Kapha-dosha ylläpitää kehon vastustuskykyä. Tasapainoisena kapha on rauhallinen ja iloinen. Jos kaphaa on liikaa, muuttuu laiskaksi ja flegmaattiseksi.

Hoitomuodot

Teemme päivittäinen pieniä tai suuria virheitä, jotka järkyttävät kehon tasapainoa ja aiheuttavat sairauksia. Tasapaino saavutetaan noudattamalla oikeaa ruokavaliota, vuorokausirytmiä ja liikuntaa. Hoitoina käytetään mm.

Ayurveda-konsultointi

Ayurveda-konsultaatiossa saat tietää oman peruskehotyypin (vata, pitta, kapha) sekä epätasapainotilan. Asiantuntija tunnistaa kehon epätasapainon pulssista, jonka perusteella saadaan tietoa ihmisen kehosta ja sen toiminnasta.

Panchakarma 

Pitkälle kehitettyjä kehon puhdistusmenetelmiä, jotka poistavat kuona-aineita Suomessa tehtäviä panchakarma hoitoja ovat mm. intialainen päänhieronta ja kokovartaloöljyhieronta.

Ayurveda ruokavalio 

OLET MITÄ SYÖT! Kullekin kehotyypille oikea ja vuodenaikaan sopiva ruokavalio auttaa ylläpitämään terveyttä ja ehkäisee sairauksia. Kaikki terveelliset ruoat eivät ole terveellisiä kaikille, sillä meillä on erilainen kehonrakenne ja aineenvaihdunta. On tärkeää noudattaa oman kehotyypinmukaista ruokavaliota.

Ravintolisät

Yrtit ja mineraalit auttavat korjaamaan epätasapainoa, joka aiheuttaa sairauden. Yleensä lähiympäristö tarjoaa sopivat luonnonlääkkeet.

Vuorokausirytmi

Itselle sopivan vireystilan löytäminen vuorokauden, vuodenajan ja kehotyypin mukaiseksi. Toiset ovat aamuvirkkuja ja toiset taa iltakukkujia.

Liikunta ja jooga

Sopivilla joogaharjoituksilla kehitetään mielen ja kehon koordinaatiota, tietoisuutta ja fysiologia. Omalle keholle sopiva kaikenlainen liikunta on elintärkeää terveydelle. Kaikkien ei tarvitse olla vauhtihirmuja, myös hidastempoinen liikunta on hyväksi.